Cao-onderhandelingen schoonmaak van start. OSB streeft naar sterke en aantrekkelijke branche

Vandaag zijn in Utrecht de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de schoonmaak van start gegaan. Onder het motto “een sterke en aantrekkelijke branche” zet werkgeversorganisatie OSB deze onderwerpen op de agenda: aantrekkelijk werkgeverschap, duurzame inzetbaarheid, vereenvoudiging van regels, een verantwoorde loonontwikkeling, een passende reiskostenregeling en nieuwe pensioenafspraken. “We willen een door waarden gedreven sector zijn waar goed gedrag van werkgever én werknemer vanzelfsprekend is”, licht OSB-directeur Hanny van den Berg namens de onderhandelingscommissie toe. “We willen ondernemen en werken op basis van gedeelde normen. Regels moeten ondersteunend en faciliterend zijn.”

Verantwoorde loonontwikkeling
“Daarbij vinden we het heel belangrijk dat schoonmakers zich kunnen blijven ontwikkelen om zo hun positie op de arbeidsmarkt te versterken”, gaat de OSB-directeur verder. “Dat is belangrijk voor hen én voor onze samenleving. We willen het nog weleens vergeten, maar de schoonmaak is één van de kurken waarop de maatschappij drijft. De schoonmaak zorgt voor een fijne beleving, een schone werkplek, gezondheid en welzijn. Het economische en sociale belang is groot. Dat willen de werkgevers ook in de cao erkennen.”

OSB zet verder in op een verantwoorde loonontwikkeling, die past bij de economische ontwikkelingen in de schoonmaaksector en rekening houdt met een krappe arbeidsmarkt. “Loonontwikkeling moet natuurlijk in de pas lopen met vergelijkbare sectoren”, stelt Hanny van den Berg. “Daarnaast houden we onze zorgen over de tendens tot inbesteding.”

Inzet
OSB zet in op evenwichtige arbeidsverhoudingen die gebaseerd zijn op een respectvolle dialoog tussen werkgevers en medewerkers. “Een goed pakket arbeidsvoorwaarden vinden we belangrijk”, aldus de OSB-directeur. “Deze sector is divers: geografisch, in omvang en qua segment. We vinden het zeer wenselijk dat werkgevers ruimte houden voor een bij hun sector passende invulling.”

OSB heeft vanochtend haar inzet aan de vakbonden CNV en FNV overhandigd en toegelicht. Andersom hebben de bonden hun eisenpakket ook op tafel gelegd en eveneens toegelicht. De komende twee maanden gaan de sociale partners onderhandelen om tot een cao te komen.

1 reactie

  • Bianca Houwers schreef:

    Wat misschien ook besproken moet worden is een bonusregeling voor medewerkers die het hele jaar gewerkt hebben en zijn niet hebben ziekgemeld. Meerdere bedrijven hebben dit al…en het gaat ziekteverzuim een heel stuk tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *